Γιορτή κάστανου και τσίπουρου

Πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες η γιορτή κάστανου και τσίπουρου στη Ροδαυγή

Το τσίπουρο έρεε άφθονο με τη συνοδεία ψητών και βραστών κάστανων στην 3η γιορτή κάστανου και τσίπουρου που έγινε Κυριακή στη Ροδαυγή Άρτας, την οποία επισκέφθηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας. Η γιορτή που  διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής «η Αγία Παρασκευή» σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων και με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουμεσίου Ροδαυγής, του Συλλόγου Γυναικών Ροδαυγής και των Φίλων του Άμμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 

Η εκδήλωση που έγινε υπό τους ήχους κλαρίνων, και στην οποία είχαν την τιμητική τους και τα καρύδια, ρόδια, κυδώνια, μέλι, τραχανάς αλλά και εδέσματα της περιοχής, όπως γλυκά, πίτες, τηγανίτες που έφτιαξαν οι γυναίκες της Ροδαυγής αποτέλεσε ένα καλό σήμα για τη συνέχιση των παραδόσεών μας. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, οι Αντιδήμαρχοι Άρτας Γρηγόρης Βλάρας και Θεόδωρος Γκούβας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας Θωμάς Τσιρογιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλης Γέμος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Αντώνης Κοντός, ο πολιτευτής Γιώργος Στύλιος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι φορείς της περιοχής.

«Είναι η 3η χρονιά φέτος που γίνεται αυτή η εκδήλωση. Θέλουμε να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα, να κρατήσουμε την παράδοση, τον πολιτισμό μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας, θέλουμε να έρθει κόσμος στο χωριό μας, να ζωντανέψει το χωριό μας και πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις που κάνουμε βοηθάνε πάρα πολύ» είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής «η Αγία Παρασκευή» Χρήστος Σταύρου.

«Αυτές οι εκδηλώσεις είναι χρήσιμες για τον τόπο μας, είναι μέσα από τις αξίες μας και απ’ τις ρίζες μας και δεύτερον, βοηθάμε αυτούς που πρέπει να βοηθήσουμε, τους ανθρώπους της παραγωγής, του μόχθου. Στην Ελλάδα, αν όλα αυτά τα παραγόμενα προϊόντα της κάθε περιοχής, τα είχε η εκάστοτε διοίκηση υπό την σκέπη της και υπό τη φροντίδα  της σήμερα δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Αυτό είναι και το μήνυμα» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

«Θέλω να στείλω κι ένα μήνυμα με αφορμή αυτή την εκδήλωση, ότι σε μια εποχή με τόσο μεγάλη κρίση, με τόσο μεγάλη φτώχεια και με τόσο μεγάλη ταλαιπωρία και στενοχώρια που περνάει ο κόσμος αυτές οι εκδηλώσεις είναι αυτό που χρειαζόμαστε» σημείωσε ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.

«Καίτοι είμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης ο κόσμος χρειάζεται να ξεδώσει και λίγο. Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε όλα αυτά τα ήθη και τα έθιμα τα οποία έχουμε στην περιοχή μας παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε. Θέλει κουράγιο ο κόσμος να του δίνουμε και εμείς θάρρος για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα κάποια στιγμή» ανέφερε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μία εκδήλωση που τιμά τα μέρη μας, τιμά τα Τζουμέρκα. Είναι η παρασκευή του τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο, πάνω σε ξυλοφωτιά από στέμφυλα από τη Ζαμπέλα. Όλα αυτά είναι έθιμα που αναβιώνουν από το παρελθόν. Έθιμα που δείχνουν τον πολιτισμό των Τζουμέρκων, που αυτός ο πολιτισμός είναι, θα έλεγα, ένα καλό τουριστικό προϊόν για την περιοχή μας» τόνισε ο Αντώνης Κοντός, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ