Αγροτουρισμός

Η περιοχή : Η Ροδαυγή είναι ένα όμορφο χωριό με πολλά αξιοθέατα, όπως η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, η περιοχή Μπιστούρα κ.ά . Αξίζει ένας περίπατος στην πηγή « Μπέσικο» που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Η βρύση πήρε το όνομα της από το λόγο τιμής ( μπέσα ) που έδωσαν οι Τούρκοι και οι Έλληνες της περιοχής ότι θα ζουν ειρηνικά.

Προτεινόμενες δραστηριότητες : Πεζοπορία στη μαγευτική κοιλάδα του Αράχθου και στο γεφύρι της Πλάκας. Εκδρομή στη λίμνη Πουρναρίου . Διαδρομές με 4χ4 στα γύρω χωριά και στις ορεινές διαδρομές της περιοχής . Ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Άραχθο και στον Αμβρακικό Κόλπο. Ορειβατικές εκδρομές στα Τζουμέρκα και στο Ξηροβούνι . Εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Όρραον σημαντικός οικισμός του ισχυρού ηπειρωτικού φύλου των Μολοσσών που χτίστηκε τον 4ο αιώνα και περιήγηση στα υπέροχα Βυζαντινά Μνημεία της περιοχής της Άρτας όπως η Παναγία της Βλαχέρνας , η Παναγία Παρηγορήτισσα , η Αγία Θεοδώρα  κλπ..

Ο ήλιος ξεπροβάλλει αργά πίσω από τις κορυφογραμμές των Τζουμέρκων , εκεί όπου αυτά ενώνονται με τα Αγραφιώτικα βουνά. Οι ακτίνες του πέφτουν πάνω στις στέγες των σπιτιών και βάφουν τον ορίζοντα με ένα απαλό ροζ χρώμα . Στα φύλλα των δέντρων υπάρχουν ροδαλές σταγόνες νυχτερινής δροσιάς . Αυτή την εικόνα ίσως να είχαν κατά νου οι άνθρωποι που άλλαξαν το σλάβικο όνομα του μικρού χωριού Νησίστα , με τα πετρόκτιστα σπίτια του , και το ονόμασαν Ροδαυγή.

Η Ροδαυγή είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά. Γύρω της υψώνονται σαν τείχη οι όγκοι των βουνών : Ξηροβούνι, Τζουμέρκα, Περιστέρι, Άγραφα. Χαμηλά κυλά ο Άραχθος, με την τεχνική λίμνη Πουρναρίου και στο βάθος του ορίζοντα διακρίνεται , σαν μια ατάραχη και φωτεινή λίμνη ο Αμβρακικός Κόλπος .

Το υγρό στοιχείο είναι πανταχού παρόν στο χωριό : ποτάμια , ρυάκια και πηγές , πέτρινες βρύσες και κρήνες . Σε αυτό οφείλεται η μεγάλη ποικιλία βλάστησης , που περιλαμβάνει οπωροφόρα δέντρα, μηλιές, κερασιές, ροδιές, καστανιές, θάμνους και δεκάδες είδη σπάνιων λουλουδιών.

Στη δυτική είσοδο του οικισμού της Ροδαυγής και κάτω από τις απότομες πλαγιές του Ξηροβουνίου, σε υψόμετρο 750μ βρίσκεται ο παραδοσιακός ξενώνας “ Μαρούσιω ”. Χτισμένος με ντόπια πέτρα, είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον . Στην αίθουσα πρωινού κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο , ενώ το μεγάλο τζάκι με το καθιστικό στο νότιο τμήμα δημιουργούν μία όμορφη γωνιά για όλες τις ώρες της ημέρας. Στο χώρο μπορεί κανείς να βρει βιβλία και περιοδικά για την περιοχή της Ροδαυγής,της Άρτας  και γενικά της Ηπείρου, με πληροφορίες για την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου.

Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα , διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και τα περισσότερα έχουν τζάκι. Καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα, ο οποίος αναδεικνύεται από την προσεγμένη επίπλωση και διακόσμηση που προσδίδουν μια αίσθηση αρχοντιάς.

Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο του ξενώνα είναι η εγκάρδια φιλοξενία των ιδιοκτητών του, της Μαρίας και του Βασίλη. Το χαμόγελο δεν λείπει από τα χείλη τους, όπως και τα κέρασμα στους επισκέπτες, είτε πρόκειται για ένα σπιτικό λικέρ από ρόδι ή κράνα είτε ένα παραδοσιακό τσίπουρο από “ζαμπέλα ”, το σπάνιο μαύρο σταφύλι της περιοχής. Σχεδόν όλα τα προϊόντα παράγονται στο κτήμα ή φτιάχνονται από τους ιδιοκτήτες. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το πλούσιο πρωινό, που περιλαμβάνει σπιτικά γλυκά, κουλουράκια και μαρμελάδες , πίτα ή τραχανά, ντόπιο μέλι, γραβιέρα, αυγά από το κτήμα κλπ (Πιστοποίηση Ελληνικού Πρωινού από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος).

Η Μαρία και ο Βασίλης Παπαβασιλείου βρίσκονται στην διάθεση των επισκεπτών για να τους γνωρίσουν τον τόπο τους  και να τους προτείνουν πάντα την καλύτερη ιδέα για περίπατο, εκδρομή ή δραστηριότητες στην όμορφη περιοχή των Τζουμέρκων.

Η γιαγιά Μαρούσιω, που έδωσε το όνομα της στον όμορφο αυτόν ξενώνα, θα ήταν περήφανη για το έργο των εγγονών της, που με τόσο μεράκι διατηρούν ζωντανή την αγροτική ζωή, την οικοτεχνία, αλλά κυρίως τη μακραίωνη παράδοση φιλοξενίας της περιοχής.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ